Zilveren Liturgisch ensemble ontwerp Dom Hans van der Laan, 20e eeuw 

 

Merken:  Utrecht, jaarletter N voor 1973 (Ciborie en Hostischaal), jaarletter R voor 1977 voor de Kelk. Meesterteken: Jan Noyons 1918-1982.
Maten: Ciborie: Hoogte 14 cm, diameter 11,4 cm; 
           Hostischaal: Hoogte 6,2 cm, diameter 9,3 cm; 
           Kelk: Hoogte 13 cm, diameter 15,5 cm.
Gewicht:  Gewicht Ciborie 588 gram, Hostischaal 532 gram en de Kelk 520 gram.
Opm.: Zeer fraai liturgisch vaatwerk, bestaande uit een ciborie, hostieschaal en een kelk, ontworpen door Dom Hans van der Laan en  vervaardigd door Jan Noyons
.
Dom Hans van der Laan (1904-1991) was een Nederlandse benedictijner monnik en architect. Het ensemble vertegenwoordigt een hoogtepunt in zilver binnen het werk van deze beroemde architect. Na 1945 ontwikkelde hij een complexe architectuurtheorie, het plastisch getal, waarbij maatverhoudingen van essentieel belang zijn.
Samen met de zilversmid Jan Noyons heeft hij de vormgeving van ondermeer dit liturgisch ensemble teruggebracht tot voorname eenvoud met als uitgangspunt een Etruskische drinkschaal.
Op de tentoonstelling van Europees handgemaakt zilver in 1965, die door de Nederlandse belangenvereniging van edelsmeden, de Federatie Goud & Zilver, werd georganiseerd zien we voor het eerst een kelk in deze vorm. Vanaf deze tijd vervaardigde Jan Noyons het liturgisch vaatwerk in deze stijl. 
Een zeer uitgebreid ensemble in deze stijl, vervaardigd in 1965 en bestaande uit een kelk, hostischaal, twee ampullen, twee bekervormige doosjes, een wijwateremmer, een wierookvat met scheepje en een lavaboschaal met kan, vormde het liturgisch vaatwerk van de Willibrordkerk te Almelo. In het boek "Mystery and Matter" vindt u op blz. 355 een tekening van dit ontwerp.
Zilveren kelken behoorden tot de meest belangrijke voorwerpen die vervaardigd werden in het atelier van Jan Noyons. Vaak werd door familieleden van een priester een kelk aangekocht als geschenk ter gelegenheid van diens priesterwijding.
In het museum Catharijnenconvent te Utrecht werd in 2006/2007 een tentoonstelling ingericht over het werk van Jan Noyons genaamd  "Van kelk tot koffiekan". Bij deze gelegenheid werd in opdracht van de Stichting Jan Noyons een documentaire gemaakt over de edelsmid en kunstenaar Jan Noyons.  U kunt deze documentaire bekijken op het internet. De URL is https://vimeo.com/31840047
Lit.:
  Jan Noyons,  Edelsmid,  Janjaap Luijt, Jan Teeuwisse, Jaap Versteegh;
        Mystery and Matter on the Relationschip Between Liturgy and Architecture in the 
        Tought of Dom Hans van der Laan
Michel Remery.


 
 

 
Prijs op aanvraag