RSS Feeds

 

RSS is de toepassing van een programma om een bericht te ontvangen wanneer er een update van een internetsite heeft plaatsgevonden.

Vaak horen wij van onze relaties dat ze graag een bericht zouden willen ontvangen wanneer er nieuwe toevoegingen op onze internetsite zijn. Wij staan terughoudend ten opzichte van het gebruik van e-mailberichten voor dit doel. We zouden niet graag willen dat onze berichten als "spam" zouden worden ervaren. Om toch aan de wens tegemoet te komen, geattendeerd te worden op nieuwe toevoegingen, hebben wij besloten om onze site te voorzien van "RSS Feeds".
Voor veel internetgebruikers is het fenomeen RSS Feed reeds bekend, vooral zij die regelmatig informatie van dezelfde sites willen krijgen zoals b.v. nieuwssites of blogs. Voor hen die hiermee nog geen kennis hebben gemaakt is op het internet veel informatie te vinden. Een korte samenvatting van de eigenschappen voor gebruikers hebben we hieronder weergegeven.

Wanneer u elke dag naar dezelfde websites surft om te kijken of er iets nieuws op staat, kunt u overwegen een softwareprogramma, een 'RSS reader', te downloaden dat al het dagelijkse zoeken en surfen naar interessante bijgewerkte websites uit handen neemt. Een RSS reader verzamelt koppen en intro's van uw favoriete websites op één beeldscherm, soms in overzichtelijke categorieën. Als er iets interessants bij zit, dan klikt u simpelweg op de kop of intro, die u naar de betreffende website brengt.

Websites worden vaak op onregelmatige tijden bijgewerkt; bezoekers moeten steeds weer naar de site toe en deze soms helemaal doornemen teneinde te zien of er nieuwe toevoegingen zijn. Met RSS hoeft u niet langer regelmatig naar een site te surfen. Een RSS reader meldt het als er nieuwe toevoegingen zijn en geeft kort weer wat die toevoeging inhoudt. Wanneer u geïnteresseerd bent kunt u op een link klikken en rechtstreeks naar het betreffende item of site surfen.

Om van RSS (ook wel XML genoemd) gebruik te kunnen maken heeft u dus een RSS reader nodig. Een RSS reader is reeds ingebouwd in de laatste versies van de browsers Internet Explorer en Firefox, met dien verstande dat deze RSS readers geen melding geven van nieuwe items. U moet dus zelf deze reader activeren om te zien of er iets nieuws werd toegevoegd aan de site waarop u een "abonnement" heeft.

Wanneer op een site een RSS Feed aanwezig is dan kunt u dat in de meeste browsers, b.v. Internet Explorer 7.0, zien aan de oranje gekleurde RSS Feed button. Wanneer u daar op klikt wordt u uitgenodigd om zich te abonneren op de feed.
U kunt ook op de in betreffende internetsites opgenomen buttons of klikken en de dan getoonde link in uw RSS reader plakken. De link voor onze RSS Feed is:

 http://www.bosch-haak.nl/rss.xml

Er zijn ook veel op zich zelf staande programma’s te verkrijgen, gratis of soms tegen een kleine vergoeding, die uw RSS Feeds voor u organiseren en meestal een melding geven wanneer een nieuw item aan betreffende site werd toegevoegd. Een veel gebruikte, momenteel gratis, RSS reader is Feedreader 3.11 die u hier kunt downloaden.
Meer RSS readers vindt u wanneer u in b.v. Google zoekt op "RSS readers".

In ons specifieke geval (www.bosch-haak.nl) is het jammer genoeg technisch gezien niet mogelijk op vanuit een RSS reader direct te linken naar de pagina waarop iets nieuws is toegevoegd. In de beschrijving van de Feed is echter wel een beschrijving van het object opgenomen en aanduiding waar u het op de site kunt vinden. In de Feed is wel een link opgenomen naar onze site.

 

Wij hopen dat het gebruik van onze RSS Feed u veel gemak biedt!